Nuraghe Su Nuraxi


Nuraghi är kon formade torn, som finns lite överallt på Sardinien. Ursprungligen byggdes de som symbol för makten, desto större torn desto mäktigare stad/by.




Vi besökte Nuraghe Su Nuraxi som ligger i Barumini. Det tornet är från 500 f.Kr. och är med på Unescos världsarvlista. 

I mitten av området finns det ursprungliga tornet, som byggdes genom att stapla stenar på varandra utan murbruk och av lavasten som forslades från platån bredvid. Finare symbol om man använde bättre sten. Sen i senare skeden har man byggt till och börjat använda både murbruk och sandstenen som fanns på närmare håll. Först byggde man fyra torn runt det ursprungliga tornet och sen skyddsmurar så att det blev ett fort och sen har bosättning uppkommit runt omkring. 

Mycket intressant plats som kan upptäckas i små guidade grupper. Man kan också gå in i tornen! 
Vi var i den dagens första grupp o det var bara vi och guiden. Endera så tog man inte mera folk eller så ville de andra paren inte i samma grupp som vi. Också fullt möjligt när de såg de två mindre barnen jaga varandra i biljettkön. Jag hade också valt en annan grupp! :)




Fint område! Och det finns som sagt många andra liknande torn också på ön som man kan besöka istället för den här. Men kan hända att den här är den mest kända av dem. 



Kommentarer

Populära inlägg