Nora - Arkeologiska område


När vi nu ändå börjat med en historisk sightseeing den här lördagen så tänkte vi att det var lika bra att fortsätta. Så next var Nora! 




Nora är en antik romersk och förromersk stad på en halvö nära Pula, Cagliari på Sardinien. Nora var en viktig handelstad på sin tid och hade två skyddade hamnar på var sin sida om halvön. Därför finns här idag ett intressant arkeologiskt område med en gammal stad som bär spår av flera olika tider. Den del som man ser mest av idag är den romerska. 


Området ligger ute på Capo di Pula udden och här finns också en lång o fin sandstrand om man vill svalka sig efter den guidade turen. Inget stort arkeologiskt område det här heller, men turen räckte ändå nästan två timmar med lite väntande innan den började. För du kan bara se området genom en guidad tur, själv får man inte springa omkring här. 




Som vanligt försökte vi parkera så nära ingången som vanligt med det resultatet att vi kom till en stängd grind och fick backa en bra bit. Det finns nog en hel del parkeringsplatser här, pga stranden, men så här en lördag eftermiddag var det ganska fullt. Så vi hamnade ganska långt bort o hörde en massa gnäll innan vi var tillbaka till bilen. 

Men turen den var intressant och vi fick en super bra guide som var både rolig och talade bra engelska. Romeo var överförtjust över att han förstod en hel del av vad hon berättade. Där har man dataspelen att tacka. 
Jag igen var överlycklig över att de två mindre varken rev stället eller skadade sig själva allvarligt. Några skrapsår här o där blir det ju alltid när det är stenar med i bilden. Eller egentligen alltid när dessa två rör på sig. 




Tornet, uppe på klippan, kan man klättra upp i. Tornet har blivit moderniserat så den var egentligen inte så intressant. Men barnen tyckte det var roligt. 




Efter turen hade vi tänkt åka ner till Chia området och ta in på en camping. Men det visade sig vara lite svårare. Den första campingen hade bara platser utan el kvar och den följande såg väldigt förfallen ut. Och de som fanns i själva Chia beskrevs på nätet som ställplatser o det lät inte så lockande. Så det slutade med att vi körde ganska långt vidare innan vi hittade en bra camping, som man ännu kom in på. Och så missade vi hela Chia området med sin, enligt vad vi läst,  fina strand och flamingon. Men man kan ju inte hinna med allt. 


Kommentarer

Populära inlägg