Neristan i Karleby - vacker men lite bortglömd

Neristan, så vacker, så naturlig, så välkomnande, men man kunde också se det som stadsdelen som glömts bort.



Vackert behöver man ju knappast förklara. Jag har en stor kärlek till gamla träbyggnader och dom finns det verkligen av här. Här står de på rad, en vackrare och intressantare än den andra. 12 kvarter med hundrtals av vackra träbyggnader och innergårdar. Hus som i tiderna beboddes av sjöfarare och hantverkare. Alla husen med sin egen historia att berätta. Vissa med en historia som går tillbaka till 1600-talet.

Men varför glömdes bort tänker ni? Jo det var en känsla som jag fick nu när jag gick här, mest för att det finns så många gamla hus som bara låtits förfalla. Ingen bor i dem, ingen tar hand om dem och det börjar synnas. Orsakerna till att det har blivit så är säkert många, men det är så synd att det i dagensläge är ganska många hus som är i desperat behov av kärlek. 
Sen är det trottoaren. Jag tycker det är super fint när man låter blommor sprida sig vilt ut längs trottoaren, men på vissa ställen börjar det nu se lite förvildat ut. För mycket av det vackra blir för mycket helt enkelt. 




Så kanske man istället för glömdes bort skulle säga stadsdelen som i dagsläge är i behov av ännu mera kärlek!


När man går här längs gatorna så ser man vanligen bara fasaden av husen och en stängd port, men en gång per sommar så öppnas vissa portar upp och man får se en glimt av allt det som finns på andra sidan. Det finns en hel värld på andra sidan av staketet. Vissa trädgårdar är så vackra! 
Loppisrace i Neristan har ordnats i flera år och vi har nog inte missat en ända. Så vill man se mera så är det ju den lördagen i början av augusti som man skall passa på. 


Men också under andra tider på året så är det väl värt att gå in här och traska mellan hus!




"Trähusstaden Neristan är en pärla i centrumet av Karlebys gamla stad som med sitt färgglada utseende väcker beundran för både besökarna och de lokala. Det är en av de mest värdefulla och omfattande bevarade trähusstäderna i vårt land. Byggtekniken av trähus utstrålar traditionellt österbottniskt snickerikunskap och harmonin i stadsplanen från 1665 förverkligas med gyllene snittet, som även Leonardo Da Vinci använde i sina konstverk under renässansen. 
 Under århundradena har utseendet på Neristan formats av landhöjning, bränder såväl som stadens utveckling, men längs de atmosfäriska gatorna känner du andan från de gamla tiderna och den frid som den har medfört i århundraden."

Läsa mera om Neistan kan man göra på länken nedan:





Vi gjorde inga megafynd under årets loppisrace, tre små ljusstakar fick följa med hem det var allt. Kan inte heller påstå att var det nån större njutninga den här gången att gå här. När man har en 4-åring med som inte alls vill gå. Men ibland så blir det så.


Kommentarer

Populära inlägg