Självständighetsdagen - så firar vi hemma


Finlands självständighetsdag den 6 december handlar om att hedra minnet av dem som miste livet i kampen för självständighet, både i det första och i det andra världskriget. Familjemedlemmar och vänner samlas för att avnjuta middag hemma eller på en restaurang. Att följa med den direkta tv-sändningen från presidentens självständighetsmottagning och kritiskt granska gästernas dräkter och beteende är en mycket älskad tradition i dessa dagar. En del människor deltar också i ett fackeltåg eller besöker soldatgravarna på kyrkogårdarna. Blåvita ljus placeras på fönsterbräderna (visitfinland.com).




Så firar en typisk finländare och ungefär så firar vi också! Middag, bastu, slottsbalen!




Att få pojkarna att förstå förtjusningen i att sitta i timmar och titta på folk som skakar hand är inte det lättaste. De orkar nå minuter, sen är det ju bara tråkigt tycker de. Visst, kanske det, men balen skall vara på, det hör till, åtminstone där i bakgrunden medan man gör nått annat. 

Efter en stund så tröttnade vi dock på balen i år och bytte till nått annat lika finskt. Uuno Turhapuro, filmen där han är Finlands president. Men nåjaa, inte orkade de riktigt med den heller. Det lär finnas så mycket "bättre" att titta på på Netflix och Youtube... Sant nog det också, annat var det när man själv var liten och dessa två var typ det ända som kom ur tv denna kväll.


Kommentarer

Populära inlägg