Hämta granen i ett varuhus


Att man väljer att köpa en gran som transporterats hit från Danmark kan man ju få igång en hur omfattande debatt som helst om. Kanske inte det mest miljömedvetna valet pga den långa transportstreckan hit från Danmark, detta håller jag med om. 





Att man köper en gran i sig är ju ovanligt här i trakterna. De flesta kan nog gå ut o bara hämta en ur egen skog eller ur nån släktings skog, eller stjäla en av grannen. Detta kunde vi också bra ha gjort (ja inte knycka av grannen då, han hade nog sett om vi kommit ur hans skog med en gran), så granen som skall stå på gården kommer nog att hämtas ur pappas skog, om det alls blir nån sånn i år.

Men sen vet jag inte hur miljömedvetet det är att skövla ner naturlig skog för sina granar heller, bara för att ha inne i några dagar, för en vanlig skogsgran barrar ju ner på några dagar. Eller om plastgranen är ett bra alternativ, för plast är ju aldrig bra. Egentligen skulle väl det bästa alternativet vara att skippa julgranen helt eller ha en i kruka! Om man ville vara super miljömedveten och duktig alltså.

Men granen hör till julen, tycker nog de flesta och de flesta väljer nog att ha en ändå! 
Tror nog att jag själv hellre hade skippat tomten än granen!

Så eftersom min äldsta son reagerar på vissa vanliga skogsgranar, de som luktar mera får hans ögon att rinna och näsan att täppas. Men bara vissa, inte alla skogsgranar, men ja vilken som gör detta kan man ju inte veta när man står där i skogen. Så därför har vi också i år valt att köpa en ädelgran från Danmark. Dessa luktar inte och därmed klarar allergiker allmänt bättre av dessa. Dessutom som ett stort bonus så barrar de inte heller och man kan ha dem inne i flera veckor! Vi tog in vår nu genast och den kommer att klara sig fint ända till julen. Så länge man minns vattna!




Tyvärr så är det, vad jag vet, bara Hong kong-kedjan som säljer dessa i våra trakter, åtminstone så här tidigt innan jul. Och den närmaste Hongkongen ligger ca 100 km bort. Så för oss blev det en kombinerad shopping-lekpark-hämta granen dag i lördags. Ja vi hittade på lite annat också eftersom det kändes onödigt att köra 200 km för en gran. 


Kommentarer

Populära inlägg