Oktober fototema - man made

 Vackra byggander, dem älskar jag som ni vet! Så den här fotoutmaningen blir både lätt och svår. Lätt eftersom det verkligen finns bilder att välja mellan och svår eftersom det verkligen finns bilder att välja mellan!


Vackra Mostar

Fotoutmaningen är som vanligt startad av Maria på mariasmemoarer och här är hennes bidrag. Jag kommer troligen inte att följa samma indelning som hon, eller vi får se hur det blir sen när jag kommer igång. 

Utmaningarna har ju varit ett tema för hela året och de månader som jag tidigare deltagit i så kan man se här nedanför:

Fototema Augusti - Religiöst

Fototema Juli - Människor

Fototema Juni - Moln

Fototema April - Vatten


Så börjar vi, detta är min tolkning på Man made utifrån de platser som jag besökt i världen. 


Amfiteatrar

Colosseum i Rom

Colosseum, Kolosseum eller Flaviska amfiteatern är en ellipsformad amfiteater i Rom, uppförd mellan 70 och 80 e.Kr. Colosseum blev byggd som amfiteater och bland annat använd till gladiatorkamper. Det sägs att inte mindre än 500.000 människor och över 1 miljon vilda djur dog här i arenan under dessa kamper.Amfiteatern i Pula, Kroatien

Amfiteatern i Pula eller bara Arena är en amfiteater i staden Pula i Kroatien. Arena byggdes under det första århundradet efter Kristus och är den bäst bevarade amfiteatern från antiken. Arena är den sjätte största amfiteatern i ordningen i världen.


Verona Arena är en romersk amfiteater i Piazza Bra i Verona, Italien som byggdes under det första århundradet. Den används fortfarande idag och är internationellt känd för de storskaliga operaföreställningar som ges där. Det är en av de bäst bevarade antika strukturerna i sitt slag.Vad jag minns bäst härifrån är hur vi irrade bort oss med husbilen i vårt försök att hitta en parkering så nära arenan som möjligt. Resultatet blev att vi körde strax intill arenan, med husbil, och restaurangerna fick plocka in sina bord för att vi skulle ta oss förbi. 


Maya kulturen

Chichen Itza var en av de största mayastäderna och är i dag en av världens nya sju under. Ruinstaden ligger i Mexiko, på Yucatánhalvön, ungefär halvvägs mellan den moderna storstaden Mérida och kuststaden Playa del Carmen. Sedan 1988 står området med på UNESCOS världsarvslista och är i dag en av de mest besökta platserna i Mexiko. Platsen berättar historien om mayaindianerna, som levde i dessa vackra omgivningar för mer än 1 000 år sedan. Lutande Arkitektur

Dansande huset i Prag. 

 En av de allra mest speciella byggnaderna i Prag är det dansande huset (Tančící dům) som byggdes mellan 1992 och 1996. Det kurviga huset består till största delen av glas och sticker verkligen ut från de gamla husen runt omkring. 


Lutande tornet i Pisa

Lutande tornet är domkyrkans klocktorn i staden Pisa i nordvästra Italien. Det cirka 55 meter höga tornet är mest känt för att det lutar oroväckande. Det började byggas 1173 och stod färdigt runt eller efter mitten av 1300-talet.Man made för industribruk

Saltgruvan i Wieliczka utanför Krakow i Polen. Denna saltgruva är en av världens äldsta och har varit i drift sedan 1200-talet. Som turistattraktion har den också en lång tradition och den besöks årligen av över 1 miljon människor. 
Man made av sten

Stonehenge i England är byggt under bronsåldern av huvudsakligen sandsten. Stonehenge består av höga stenpelare som är resta i en ring med överliggande stenblock. Detta gör att monumentet ser ut att bestå av portaler. Så här kan man lätt låta fantasin skena, speciellt om man tror på rymdvarelser. 
Gjord av Lego

Man made som barnen gillar! Det är alla Legoland-parker med sina fina lego skapelser. Vi har besökt både legoland i Danmark och Tyskland och båda är helt underbara ställen för barnen. Broar

Den vackra gamla bron i Mostar, Bosnien & Herzegovina.


Tågbron i Ella på Srilanka."Houses are like people
- some you like and 
some you don´t like -
and once in a while
there is one you love."

Lucy Maud MontgomeryKommentarer

Populära inlägg