Pauanne - Kaustinen


I Kaustby, ja helt i hemknutarna för oss, uppe på Puhkionkallio ligger ett område med spännande gamla hus. Kalevala inspirerade sägs det. Glömt och övergivet är vad man skulle kunna kalla det. Vilket är så synd för detta område kunde ha all potential i världen.



Man började faktiskt bygga området så sent som 1983 (ja det är sent, allt som kommit till på 80-talet är ju super ungt ännu, visst?!), så nå jätte gammalt område är det ju egentligen inte. Men det ser gammalt ut eftersom det är byggt i sånn stil. 




Märkliga, vackra  gamla hus och 9 km hemifrån och jag hade aldrig ens hört talas om detta område. Mina söner var hit i våras från skolan och de pratade om nått område som de besökt. Men fäste inte då nån större uppmärksamhet vid dem. Gamla hus i skogen finns ju överrallt, tänkte jag och tänkte sen inget mera på detta. Så i förra veckan så såg ja instagram bilder härifrån och så hade det kommit upp skyltning från vägen också kunde jag en dag konstatera. Och då bara måste man ju ta en sväng förbi här. 




Vad är detta för område då? Ja vad jag förstår så har området använts som ett centrum för självlärda helare (kansanparantajia på finska). Dessa har starka traditioner i Kaustby. 
Vad som sen hände och gjorde att området tvångsauktionerades 1992 vet jag inte. Men sen dess så har det stått och förfallit. Nu har man börjat fixa igen lite här och var och i år så hade man tänkt ha program här under Kaustisten kansanmusiikkijuhlat. Men sen kom Coronan och nån sån ordnades inte denna sommar. 




Vissa av husen såg ut att vara i bra skick, som det stora huset och smedjan (bilderna här åvan).
Men sen så fanns det ett, bastubyggnaden, som tydligen härjats av brand 2010 och den såg ganska fallfärdig ut. 
Vackra detaljer hade dock sparats (bilderna under).




Intressant område, gamla hus, lite spännande också, gillar man sånt så skall man absolut göra en sväng hit. Kör bara Pauanteentie till slutet så är man där.





Kommentarer

  1. Men wow vilket ställe! Jag funderar på att boka tid hos en väldigt populär jäsenkorjaaja i Kaustby, så borde ju passa på att göra ett besök där i samband med det ��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja tyckte oxå det var häftigt, speciellt när man kört om tusen gånger o aldrig vetat om att det finns där i skogen. Så det skall du absolut göra 🙂.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg