Karipolku - Lohtaja


Karipolku är en vacker stig som börjar eller slutar vid Ohtakari simstrand. Ingen av oss hade gått den tidigare fast den slutar bara ett par km från mina föräldrars villa. Så det fick blev söndagens program.



Vi bestämde oss för att starta från simstranden eftersom den ändan var enklare att hitta. Går man bara in på skogsvägen vid slutet av parkeringen så hittar man lätt stigens början. Min pappa slängde oss hit med bilen eftersom stigen ju inte slutar här utan 7 km åt andra hållet. Så kommer man med bil och bara vill gå en väg så är det lite problematiskt förstås. 




Karipolku friluftsled (7,3 km) börjar från simstranden och slutar vid Kilpipakka nära Erkkilä motionsspår. Stigen löper längs tallåsar och skogsvägar. Längs stigen finns två vindskydd och ett fågeltorn. Stigen är i bruk året runt. På vintern går stigen från Erkkilä motionsspår, dels längs Karipolku, ända fram till Ohtakari (www.kokkola.fi).




Kartan lånad härifrån.

Första ungefär 3 km var vackert med gles skog och man kunde göra fina avstickare ner till havet. 




Sen blev det vanlig finsk skog med massor av mygg. Så för motion så fungerar den andra delen fint, men för naturupplevelse så vet jag nu inte. Jag gillade den första delen och mycket mindre den andra. 


Ibland traskar man på grusvägar, ibland längs spångbrädor, men mesta delen längs vanliga skogsstigar. 
Längs stigen fanns ett par grillplatser och ett fågeltorn (dock ganska igenvuxet). 




En del av stigen går genom fårens betesmark, men tyvärr så träffade vi inte på nå djur alls. Ok, det brukar vara så, ljudnivån i den här gruppen har för det mesta den effekten. Så det brukar bli så, inga djur!




Egentligen så vet jag inte var stigen slutade eftersom vi tog av mot villan när det passade oss. Men det sista var grusväg. Så vi gick ungefär 9 km med streckan till villan också. Annars så skall det bli 7,3 km.  


Kommentarer

  1. Med andra ord kanske man lika gärna kan gå ett par kilometer och sen vända tillbaka? Ifall man vill gå en kortare rutt å samtidigt slippa myggskogen �� Ser jättefint ut på bilderna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan man ju absolut göra. Ta en sväng ner till Vattaja stranden oxå om du åker till Ohtakari, den är värd ett besök. O den lilla Stug-gamla fiskebyn längst ut vid Ohtakari. Ett litet museum hittar man där också, men vet inte hur det är öppet.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg