Inte så trevligt brev


När det dimper ner ett rekommenderat brev från Hungary Post i brevlådan, ja då blir man lite fundersam.


Ja man kan ju nog räkna ut vad det är frågan om redan innan man hämtar brevet, jo en "snabbvinst" Och det var ju just det som det var. Men inte för fortkörning eller parkering eller nått annat sånt utan för att vi inte hade betalt vägavgiften.
Så här kan man läsa i motormannen.se:
"Motorvägskörning kräver ett klistermärke på vindrutan. Märket kallas Autobahn-Vignette. Köp det på större bensinstationer i gränsområdena, eller vid själva gränsen. Priset växlar beroende på land. Polisen bötfäller vignettlösa fordon. Sitter märket fel eller ligger löst kan böter också utdömas. Eller om gamla märken sitter kvar på vindrutan. Vignetterna finns för kortare eller längre perioder.
I Ungern och Slovakien har man slopat klistermärkena. Istället utfärdas en e-Vignette, vilket betyder att bilens registreringsnummer läggs in i en databas. Övervakning sker med hjälp av kameror längs vägarna."

Alltså allt detta visste vi nog (ja inte att det var kamera övervakning, det hade vi missat) och när man kommer till en gräns så kan man inte missa detta. Eftersom varje bensinstation och koja längs vägen säljer dem och skyltningen är stor. Men...och det finns ju alltid ett men...vi har nu rest 6 somrar genom Europa, genom många länder som kräver märket i rutan. Vi har t.o.m. stoppats av polisen i nån av dessa länder och ingen lade märke till nått klistermärke som fattades. Första året, då köpte vi snällt alla klistermärken och hade en trevlig och ganska dyr samling i rutan när vi kom hem. Sen andra året då skippade vi nån och sen dess alla. Och inte förrän nu har vi fått nå böter. Hade vi däremot vetat om det nya systemet i Ungern och Slovakien så hade vi kanske övervägt betala avgiften. För det var ju ingen liten avgift som kom nu i efterhand, utan över 80€. Vinjetten hade nog inte kostat så mycket. Nu körde vi ju genom båda länderna i sommar på både ner och uppvägen...
Så får se om det dyker upp ännu flera  "snabbvinster" från dessa länder i höst!


Kommentarer

Populära inlägg