Top 5 städer i Europa

 Mina top 5 städer i Europa! Har ju inte på långt när besökt alla, ännu! Men av de som jag besökt så är dessa de bästa!

1. MONACO


En härlig stad i ett litet land. Här finns det mycket att göra oavsett om man söker shopping, spännande stadsvarndringar, historia eller bara sitta på ett av de många cafén o njuta av atmosfären. 
Vi besökte Monaco i juni o det var förstås mycket folk. Bara en dag hade vi reserverat för staden o det var ju på tok för lite. Men vi hann strossa runt bland de vackra små gränderna i gamla staden, köpa formula souvenirer, se palatset, besöka akvariet, se många tjusiga bilar, leka o äta lunch på akvariets takterrass o försöka oss på att köra formulabanan (fast vi kom nog inte riktigt ihåg hur den gick). 

En stad värt att besöka. Kommer man med husbil, som vi, så är det inte så lätt att finna parkering. Vi körde runt en del innan vi frågade vid ett parkeringshus som liksom alla vi sett var för låga för husbilen. Men det fanns ett parkeringshus dit vi kom in, inte riktigt i centrum utan man fick nog traska en bit. O i Monaco går ju vägarna genom berg, så det var en hel del tunnlar o hissar man skulle ta innan vi kom fram till gamla staden. Men med karta o en snäll tant som hjälpte oss så hittade vi. Med vanlig bil lär det vara enklare, då kan man parkera strax under akvariet om man så vill!


2. DUBROVNIK


Staden jag förälskade mig i! Balkans absolut vackraste stad! Så vacker, härliga små gränder att utforska, nått nytt bakom varje hörn. O blir man trött på allt det så har man Adriatiska havet strax intill. I gamla staden kan man nog få många dagar att gå om man vill besöka alla sevärdheter. Vi stannade bara en dag i staden, den gången, så vi nöjde oss med en bild av helheten. 

Vi var vår vana troget på plats redan 8 på morgonen o fick ha staden nästan för oss själva. Svalt o skönt att strossa fram längs huvudgatan Stradun o jaga lite lata duvor. Murvandringen är ju ett måste om man besöker staden. Stadsmuren är 2 km lång o går runt hela gamla staden. Utsikten från den är jätte fin o man får en bra blick över hela staden. Längs muren finns också kanoner o cafér o annat som behövs för att barnen skulle orka runt hela muren. För man får nog räkna med åtminstone en timme till turen. Fast man själv vill gå snabbt så vill inte alla andra fotograferande turisterna det! 


3. EDINGBURGH


Mysiga, härliga Edingburg! Vackra hus, fina palats, intressanta museer. Men vad vi nog gillade bäst var att det centrala fanns på ett relativt litet område, man kunde gå, o det var lätt att hitta runt. Royal Mile med sina vackra hus, gatuartister o fina atmosfär var nog min favorit. Palatset är nog också värt att besöka men vi hade redan sett så många slott under vår resa så det framstod inte som något super speciellt just då. O så var det SÅ mycket folk där. Rekommenderar att ha förköpt biljett, annars får man stå länge i kö. 


4. LONDON


London är london, vem gillar inte London?! Här finns ju allt. Vi hann inte ens med en bråkdel på våra två dagar här. Men de viktigaste Hamleys leksaksaffär, åka dubbelbuss på sightseeingtur o se de största sevärdheterna. När barnen blir äldre skall vi göra om det, med mera tid o se resten!


5.VENEDIGVenedig fick bli nr. 5, för den staden är nog speciell o man måste uppleva den. En gondoltur måste man ju unna sig om man är här. Romantiskt, nej, men intressant o vackert, ja. Trångt när MÅNGA gondoler o lastbåtar skall fram på samma ställe o jag var nog lite rädd för vad som skulle hända om hela båten kippat. Vi hade ju inga flytväster o det var som sagt trångt i kanalerna. Men husen är vackra o man får se mycket mera än om man bara går omkring. 
Förutom det så besökte vi Dogepalatset, matade duvorna på Markusplatsen (får man egentligen inte), åt god o relativt billig pizza från ett gatukök o besökte Disney store. Har man mera tid så finns det flera andra öar också utanför Venedig som är värt att besöka. Vi hann tyvärr inte pga att färjorna strejkade en av dagarna vi var här. 

Kommentarer

 1. Alla städer verkar riktigt härliga, Monaco och Venedig lockar mig kanske mest just nu av dessa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Båda var nog jätte fina städer! Värt att besöka!

   Radera
 2. Vad kul att läsa dina tips! Monaco låter intressant och Edinburgh! Dubrovnik var lite turistigare än jag trott trots lågsäsong... Venedig är värd att se, fast nu har vi varit där tre gånger så det räcker. Några städer i gillar: http://www.freedomtravel.se/2016/01/10-coola-storstader-i-europa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidigt på morgonen så var Dubrovnik inte så turistigt när allt ännu var stängt o de andra turistera sov! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg