Tänka på inför husbilsresa utomlands

Vi åker ju varje sommar iväg på en månads resa med husbil. Spenderar hela semestern på resande fot runt omkring i Europa. Detta blir vårt fjärde år i sommar!
Det finns en massa man måste tänka på innan man åker. Husbilen i säg själv med allt som måste fixas o servas är ju en egen process men den delen hör till gubben så den tar jag inte upp här! :)
Åker man bara i de nordiska länderna så finns ju det mesta vanlig mat o saker att köpa men åker man lite längre bort så kan det vara bra att ha vissa saker med sig. 
Här kommer en lista på sånt man kan behöva med:

 • Europeiskt sjukförsäkringskort åt hela familjen. Praktiskt när man blir sjuk!
 • Passen om man åker utanför EU.
 • Green card åt bilen. Behöver man också utanför EU. Många länder man inte kommer in i utan detta papper! Får man beställt från sitt försäkringsbolag!
 • Campingkort o det finns många att välja på! SF caravan för medlemskap i den finska klubben o via dem får man skaffat alla andra kort. Som Internationella campingkortet (fungerar i stället för pass på campinplatser o ger viss rabatt på vissa campingar), European campingcard (bra att ha åtminstone i Sverige, där kommer man inte in på vissa campingar utan detta kort), ACSI-kort (ger rabatt på vissa campingar) o så finns ännu camping cheque (som man kan använda som betalnings medel på vissa campingar). De två första har vi alltid med oss, ACSI har vi haft två år men tror inte vi kommer att ta det i år eftersom vi har betalt medlemskap till en engelsk campingklubb o får rabatt därifrån. När man är medlem i den engelska klubben så kan man enkelt boka campingplatser via nätet, så därför blev vi medlemmar för i sommar. Om det sen var nödvändigt eller bara bortkastade pengar återstår ju att se!
 • Prepaid internetkort kan man skaffa i förväg till många länder o underlättar internet användningen. Har vi aldrig haft tidigare men tänkte köpa ett till England i år. Man klarar sig nog nå så när med de som vanligen finns tillgängliga på campingar men oftast är det nog besvärligt. 
 • En karta o Navigator. Fast man har navin så behöver man nog en karta i annat format också (o man har inte alltid tillgång till google maps). Så en pappers atlas är bra att ha! Navin är nog till bra hjälp men man skall nog veta lite hur man skall köra också o inte lita helt på den. För oftast väljer den ju den kortaste rutten (fast vi självklart har kryssat i att undvik grusvägar) o inte den snabbaste. Så den går oftast rakt genom en stad o inte via motorvägen som går runt staden! Rusningstrafik i Albaniens huvudstad har vi sett o många andra större stadskärnor! Kan lova att det inte är bara en o två gånger som nån hotat med att slänga ut den j...la navin!

 • Lång skarvsladd för elen. El-stolpen kan vara ganska långt borta.

 • Vattenslang att fylla på vatten till bilen med. 
 • Gas, vi brukar ha med så det räcker för hela månaden o har inte behövt köpa till under resan. Andra länders flaskor passar inte på den finska ventilen o adapter behövs eller annat system. Men två fulla flaskor brukar räcka bra för hela sommaren för oss, men använder man värmen mycket så behövs ju mera.
 • Verktyg så man får fixat sånt som går sönder på bilen själv. Vi har haft väldigt tur med bilen o inga större fel har uppstått men nå läckande kökskran o krånglande kylskåp har gubben fått fixa. Nått smått kommer varje år så verktyg är bra att ha med.

 • Säkerheten kan man nog behöva tänka över lite. Ofta hör man om husbilar som blivit tömda på allt värdefullt bara på en vanlig parkering medan ägarna varit i affären. Vissa bilar har färdiga alarm, vår hade det inte. Men nuförtiden har vi ett, om det sen hjälper vet man ju inte. Kanske skrämmer det nån. O så har vi en kedja som vi drar mellan framdörrarna när vi lämnar bilen. Inte så lätt att bryta sig in då! O inget värdefullt skall ju lämnas framme heller. Så hittills har vi klarat oss undan tjuvar!
 • Mediciner är bra att ha allt man behöver o en del extra. Alltid är det nån som får feber eller andra krämpor som behöver värkmedicin eller hostmedicin eller liknande. När Kevin fick öroninflammation förra året (som tur var vi bara i Sverige ännu då o vi fick enkelt hjälp, kan ha varit värre i Albanien) o pojkarna nån vecka senare ännu fick feber så höll nog Buranan på att ta slut. Så i år kommer det nog en extra flaska med!
 • Kläder så det räcker för åtminstone en vecka, man vet aldrig när man finner en tvättmaskin. Alla campingar har inte o finns det så kan den vara sönder eller så regnar det o man får inget torrt. I lastutrummet där bak har vi ofta kläder o torkar om de inte hinner torka innan vi skall åka vidare. Speciellt praktiskt om man stannar o simmar nånstans. O på en sån resa som vi gör brukar vädret variera ganska mycket. Så man behöver allt från gummistövlar o regnkläder till simkläder. Sade ifjol på skoj åt grannen "att egentligen är det ganska enkelt att packa när vi åker, man tar med det mesta i klädväg åt barnen". Ja förutom vinterkläder så brukar det ju vara så! Tur att vi har husbil att lasta i!
 • Torkställning för kläder. Man kan nog ibland bara dra upp linor i träden men det är inte så praktiskt o alltid finns inte träd heller. Så vi har med oss en torkställning. Lätt o enkel att använda. 

 • Lakan, handdukar, koppar, fat, små greijer ja man packar ju husbilen som ett miniatyr hem egentligen. Så det krävs en del tänkande så att man har med saxen, nål o tråd, tejp, batterier o vad allt man nu kan tänkas behöva! Klart man kan köpa allt sånt men nog är det så mycket enklare när man har allt med sig o inte behöver köra runt o söka! 
 • Engång tallrikar o bestick rekommenderas. Diskandet efter varje måltid, speciellt när man bara stannat snabbt för lunch, är inget roligt i en trång bil. På campingar går det ju bättre när det finns bra utrymmen för sånt. Men ha med en bra balja att bära disken i! Finns många olika varianter att köpa o vi har testat flera. Men hittills har vi inte hittat den som skulle göra diskandet roligare! :) Ja det skulle nog vara en egen diskmaskin i bilen det! Men hittills har vi fått turas om, den som nattar barnen behöver inte diska o följande kväll svänger man om sysslorna. Har fungerat bra!
 • Barnmat finns nog att köpa överallt men inte samma som hemma o nog är det alltid enklast att köra med det man är van vid. Inga magknip om ersättningen inte råkar passa eller sökande efter mat i många affärer. Vi har alltid haft med allt i barnmat väg! 
 • Trip o blandsaft finns ju inte utanför norden i sån format som här. Visst apelsin- o äppeljuice finns överallt men det är ju inte samma sak som de trip som finns här hemma (åt Kevin duger de inte). Fast hur många jag köper varje år så är det ju helt omöjligt att slarva med så många trip som det behövs för en månad o då har vi ändå MÅNGA med varje år. Trip är också super enkla att slänga med i väskan när man åker på nån utflykt. I värmen får barnen mera ut av dem än av bara vatten!
 • Kaffe ja vi gillar ju vårt finska kaffe! Så kaffe så det räcker för en hel månad kommer med!

 • Kylväska o "kylmäkallen" är bra att ha om man vill ha med egen matsäck t.ex. till stranden. 
 • Underhållning i bilen. Vi har tv med DVD som sitter framför pojkarnas stolar o många nya filmer med varje år. Ipad åt båda är också praktiskt o flera nya spel. Ipad har vi bara haft ett år tidigare men nu skulle vi aldrig åka utan nå mera. 
 • Leksaker har de förstås med sig. Man försöker så gott det går att begränsa mängden. I början av resan brukar man nog ha mängden under kontroll men sen efter diverse Playmobilparker o Legoland så brukar det bli mycket. Strand- o vattenleksaker får man ju inte heller glömma!

 • Vagn har varit super bra att ha med. Inget gnäll o man har bra koll över barnen. I år blir det nog bara vagn åt Kevin med. Så räknar med en massa gnäll från den äldre. Men minns att ta med ett lås, för man kan inte ta vagnen med in överallt o den är bra att låsa fast. Som t.ex. på bryggan medan man åker gondol. 

 • Cyklar kan vara bra att ha. Förra året hade vi med åt alla utom åt mig men de blev nog inte använda så mycket. Gubben åkte o handla nån gång med den men det var nog allt. Sen när pojkarna är större o man vågar låta dem cykla längre sträckor så kommer nog cyklarna med igen. Sparkbrädet har dom dock använt flitigt på campingar där det funnits asfaltgångar. 
Tror den här listan kunde bli hur lång som helst. Det finns så mycket man kan fixa för att underlätta vardagen i bilen. Varje år kommer man på nått nytt eller bättre. 

Kommentarer

 1. Det är många saker som ska med! När vi rest på sommaren har vi också klarat oss med svenska gasoltuber, inga problem när gasolen inte ska användas till värme! Vägassistans är också bra att ha med! Hur går turen i sommar förresten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många saker men som tur kan man använda samma listor varje år! :) I sommar åker vi via Sverige o Tyskland till England o Scottland! Hemvägen är inte bestämd ännu, blir att se hur man får båtbiljetter o i värsta fall går det ju att köra hela vägen också!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg