söndag 17 maj 2015

Många möjligheter

Att ta sig ner till central Europa. Det finns så många olika ruttalternativ beroende på hur mycket tid man har o hur mycket man är villig att betala. Minst besvär har man om man om man tar båten över till Tyskland eller Polen. Men där har både tiden o priset kommit emot för oss. Vi vill varken sitta 36 timmar i båt eller betala 1200-1500€ för att ta oss över Östersjön (med lastbåtar kan priset tydligen bli förmånligare har jag hört). Men vi har valt andra alternativ! 

Vi har testat två olika rutter de senaste tre åren som vi åkt husbil. H:fors-Tallinn o sen bara tuta o köra Via Baltica ner, både snabbt o enkelt om man skall till den östra delen av Europa. Vi har åkt den åtminstone en av vägarna alla åren utan nå problem. Två gånger har vi stannat i vackra Jurmala. Fin sandstrand o vackra gamla hus! Men vanligen har vi kört ända ner till Kaunas på en dag. 


Den andra vägen vi använt går genom Sverige o Danmark. Betydligt längre tidsmässigt innan man är nere i centrala Europa. Men vi har alltid haft delmål på vägen så därför valt denna väg. 


Men i år blir det inte nå Legoland (tre år i rad räcker nog för tillfället), så vi behövs inte till Danmark. Så därför tänkte vi ta båten mellan Trelleborg o Rostock i stället. 6 timmar o priset var också mycket förmånligt. Men här finns också hur många möjligheter som helst på hur man kan ta sig över. Får se hur vi gör sen på uppvägen. 


Till England tar vi färjan mellan Calais o Dover. Finns ju också tåg möjligheten här, men jag tycker det skulle vara obehagligt att åka under vattnet. Så färjan blir nog bättre! 
Finns ju en del andra möjligheter också, man kan åka färja över från flera olika ställen här längs kusten. Som från Holland till Newcastle. Tidigare kunde man åka till Bergen, Norge men tydligen är den rutten stängd nu. Vilket är synd, hade gärna åkt hem den vägen!


Ner o ända till England har vi färdigt bokat båtbiljetter nu men hemvägen är helt öppen. Svårt att boka i förväg när man inte vet exakt tidtabell. Vi vet bara ungefär när vi kommer att vara hemma. Har semester i 5 veckor, så nått mellan 4-5 veckor lång blir resan i år också! 
Hemvägen kommer nog helt att bero på vilka båtar vi ryms med på eller om vi alls med husbil kommer på nån båt. Men som tur kan man ju i värsta fall köra hela vägen hem sen när man tagit sig över från England.

Nu när allt kalasade o annat extra är över för denna vår så koncentrerar vi oss helt på den kommande resan. Några veckor kvar o så åker vi! Mycket att planera o fixa ännu innan dess.

2 kommentarer:

  1. Oj vad många ruttalternativ det finns! Ska bli intressant att följa er resa! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja bara vi kommer oss iväg, ännu 24 dagar kvar! Känns jätte länge ännu men snabbt kommer det antagligen att gå! Skall bli jätte intressant att följa med när ni åker till Korsika o Sardinien, det har vi också planerat. Kanske redan nästa år.

      Radera