Gott nytt år...igen


Vi pratar förstås om det Kinesiska nyåret som inte infaller på samma gång som vårt eget, utan nu i veckan. Grisens år inleddes på måndagkväll med program och ett fyrverkeri och annat trevligt, så också i Helsingfors. 



Det kinesiska nyåret är kinesernas allra viktigaste och största helg. Den infaller vid den andra nymånen efter vinter solståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari – 19 februari. Och i år var det i början av den här veckan. Tur för mig som råkade vara i Helsingfors just då.  

Varje år i den kinesiska kalendern representeras av ett djur. Det är totalt tolv djur i kalendern, att de är just tolv till antalet beror på en kinesisk legend om Buddha. När han nådde upplysning och skulle lämna jordelivet kallade han till sig alla djuren, men det var bara tolv stycken som visade sig för honom. Det var dessa tolv djur som till belöning fick en plats i den kinesiska kalendern. Och detta år som nu inleddes är grisens år! 




Utanför det nya biblioteket Oodi hade man ställt till med fest. En massa matstånd, med otroligt långa köer, så det blev inga smakbitar för mig. Typiska kinesiska dekorationer och en stor is skulptur av en gris, som alla förstås skulle ta selfie bredvid. Och så en stor scen där man framförde bland annat en del av en kinesisk opera och en dans med gubbar i drakdräkt. Och säkert en massa annat också, men det var så kallt så jag klarade inte av att stå ute nå längre än så. Intressant var det, men när känseln försvinner ur tårna så får man ge upp. 





Kommentarer

Populära inlägg