Castelo de Sao Jorge


Är man beredd att traska lite uppförs backe så skall man absolut besöka Sao Jorge slottet om man befinner sig i Lissabon. Den medeltida fästningen som dominerar stadsbilden från sin höga position är nog värd den lilla mödan.


Vill man utmana sig själv så traskar man hela vägen upp till slottet. Förbi traditionella portugisiska klubbar, uteserveringar, kaklade fina byggnader, utsmyckade balkonger och intressanta väggmålningar. Sen när det börjar bli lite tungt, för det är verkligen uppförsbacke, så reser sig plötsligt den moriska 500-tals fästningen framför dig. Du är framme!

Orkar man inte gå, så kan man alltid ta den legendariska spårvagnen upp. Då kommer man ganska nära och behöver inte gå så långt. Buss går det nog också upp.
Men då missar man flera fina utsiktsplatser och mycket annat fint på vägen. Så jag rekommenderar nog att man går upp. Vi både gick upp och ner och åkte spårvagnen där förbi en annan dag.

Inträdet till slottet låg på ca 10€. Så har man tid så skall man absolut också gå in i slottet. Om inte annat så för den strålande utsikten som öppnar sig därifrån. I december är det inga långa köer heller, men kan tänka mig att under sommaren är det lite annat.

Vilken utsikt alltså!Blir man törstig medan man beundrar utsikten så kan man ta sig ett glas. 
"Wine with a view"
Dessa krabater bor här på slottet och fanns lite överallt.
Så vackra fåglar.Slottet är vackert och fast delar av det förstörts under åren är stenmurarna och de 18 tornen, som omger den ursprungliga byggnaden, så gott som hela. Passa på och klättra upp i tornen, därifrån öppnar sig en ännu bättre utsikt över staden. 

Här i slottet har det bott Portugisiska kungligheter i århundraden. Ända tills ett nytt, modernare slott byggdes. 
Man får reservera ungefär en timme för besöket, åtminstone under vintern. Antagligen betydligt mera under sommaren.
Men värt att besöka!
Jag som älskar gamla byggnader hade inte ha velat missa detta.Kommentarer

Populära inlägg