Huhta-Ottos grotta


Om lördagen inte blev riktigt lyckad vädermässigt så var söndagen helt otrolig. 
Varmt och soligt, hade varit skam att sitta hemma. Så vi styrde mot Huhta Ottos grotta!




Och vi var inte de ända som kommit på den tanken. Vi mötte folk på både vägarna längs den ca 800m långa stigen och också på plats fanns det folk. Lite förvånade var vi, det är ju ingen "stor-attraktion". Pojkarna tyckte att här är ju mera människor än på alla turistattraktioner i Makedonien tillsammans. 




Ja vad är då Huhta Ottos Grotta, kanske nån undrar?!

Det är stora flyttblock som transporterats till platsen under den senaste istiden. Och mellan dem har det bildats grottor. Huhta Ottos flyttblock är 6,5 m högt och som bergart är det en vacker gnejs. 





Varför kallas det Huhta-Ottos grotta?

"Otto Storå, som blev kallad för Huhta-Otto, föddes 8.4.1863 i Bråtö, Kronoby. Han var dräng till yrket och arbetade på åkrarna runt i Bråtöbyn. Han bosatte sig på 1890-talet vid Bredviken i ett torp som låg nära ett stort flyttblock som började kallas för Huhta-Ottos grotta. Otto var en stor naturvän. När sommaren kom flyttade han till sin grotta och bodde där hela sommaren. Myterna säger att det finns en lönngång i Huhta-Ottos grotta som leder till Sandskata udden, men lönngången har inte ännu hittats."


Vår Otto han tyckte inte alls det var nå roligt när bröderna fick klättra ner i grottan och han bara fick titta på. 




Här finns också en bra grillplats om man blir hungrig. 
Besökarna före oss hade tänt brasan så vi slapp t.o.m göra det. Gott med kaffe och snacks vid brasan. Hade vi inte varit påväg hem till mina föräldrar på mat efteråt så hade vi nog tagit med större matsäck och pojkarna hade gärna stannat en längre stund. Gott om bra klättring och hål att upptäcka. 




Var finns då platsen?!

I Kronoby, inte långt från riksväg 8. Mycket lätt att hitta och google maps vet precis!





Kommentarer

Populära inlägg