Vintage-bilar, ladan, häst o kärra, tåg, här finns allt!

På Varaderos gator kan man finna alla möjliga sorts färdmedel. Allt från hästkärror, till fina Amerikanska vintage-bilar o ja gamla Ladan. Alla har de en sak gemensamt, det kostar lika mycket att ta sig från hotellet o in till Varadero, 10 cuc. Så ingen skillnad om man tar Ladan eller en vacker Chevrolet. 
Den Amerikanska vintage-bilen är den som Kuba är känd för. Här beräknas finnas 60 000 vintage-bilar. Alla ser de ursprungliga ut men på insidan är storyn en helt annan.  Men pga handelsblockaden har man inte haft möjlighet att få reservdelar o man har därför använt vad som funnits. Tusentals gamla Buick,DeSoto, Dodge, Ford, Chevrolet, Pontiac och Packards har räddats med hemgjorda reservdelar och mycket mekande. Så Chevrolet från utsidan o lada på insidan!
Efter att USA införde handelsblockaden så tog man in ryska bilar istället. Ladan gjorde intåg! Och Ladan den bara måste testas! Den var nog den minst fina bilen på gatan just då. Man vågade knappt röra nått i rädsla för att söndra nått. Fönstren gick troligen inte ens att stänga för veven hängde. Vilket gjorde att det blåste ganska mäktigt inne i bilen. Som tur hade jag en filt med åt Colin o kunde täcka honom helt med den. Så skumpigt men intressant tur. Nå sånt åker man inte i varje dag!

 

Häst o kärra testade vi aldrig. Hade nog planer på det men så blev det aldrig av. Såg ganska dammigt ut där de sakta tog sig fram på dikskanten längs "motorvägen". Dock hade man ju kunnat ta en tur i staden bara också...
Hop-on-hop-off bussarna är kanske det vanligaste sättet för turister att ta sig runt i Varadero. För 5 cuc kör man hela dagen hur mycket man vill. Barn 7 år betalar samma som vuxna medan en 5 åring ännu var gratis. Sittande på taket har man ju en jätte fin utsikt också. Men akta dig för träd o buskar! För chauffören gör det inte! Varje gång så hördes åtminstone ett aj, när nån fick en gren i ansiktet. Plats för barnvagn finns också, så mycket behändigt. Fast har man bråttom nånstans så är inte detta det rätta alternativet. Några km kan ta upp till en halv timme. Vi upplevde att det gick snabbare att ta sig inåt fastlandet, mot Varadero alltså, än åt andra hållet.
Det absolut roligaste färdmedlet var Coco-taxin. Ägg-taxin som vi kallade den! Fast det var ju nog en kokosnöt som den skulle föreställa. Tre personer rymdes man i den o det var oftast kvinnor som körde dessa. Kevin hade väldigt svårt att tro att detta var en taxi när han såg den första gången. Så vi var ju bara tvungna att åka på en tur. Så vi beställde tre Coco-taxin till hotellet o åkte in till Varadero. Ja Colin fick ju inte åka i en sån, så han o jag tog en vanlig taxi. 

Hur åker den vanliga Kubanen då. Jo enligt vår guide så liftar dom. Detta skall vara mycket smidigt o inte alls farligt. Speciellt om man är kvinna så lär detta vara ett bra sätt, svårare för män. O jo överallt såg man människor som stod bredvid vägen o viftade. Tycker själv att detta skulle vara ett ganska osäkert sätt att ta sig till jobbet. Man kan ju aldrig veta hur lång tid man skall reservera för arbetsresan! 

Kommentarer

Populära inlägg