Cienfuegos

Cienfuegos är en hamnstad på södra Kuba. Staden kallas också "La Perla del Sur", Söderns pärla, pga den vackra havsbukten den ligger i! 
Vi besökte staden på samma dagstur som Trinidad. Cienfuegos ligger ca 250 km från Havanna o har 150 000 invånare. Cienfuegos som är en relativt ung stad, grundades först 1819 av franska kolonister, har idag en av de största hamnarna i Kuba. Staden är ett centrum för sockerhandeln såväl som kaffe och tobaks handeln. De centrala delarna av staden har mängder av vackra byggnader byggda mellan åren 1819-1900. Inte undra på att Cienfuegos historiska stadsdel sedan år 2005 är med på Unescos världsarvlista. 
Palacio de Valle i Punta Gorda området är enligt vår guide Cienfuegos vackraste hus. Måste nog hålla med henne! Huset byggdes i början av 1900-talet av Don Acisclo del Valle o det tog fyra år att få färdigt denna herrgård. Huset är en härlig mix av olika stilriktningar i stilar som romantiskt, gotisk och barock bland annat. Idag finns här en fin mysig restaurang på första våningen och på takterassen en bar. Solnedgången lär vara extra fin härifrån. Gruppfoto på Palacio de Valles terass!
Vi gick en promenad i den historiska stadsdelen o beundrade de vackra husen! Arco de Triunfo, den ända triumfbågen på Kuba syns lite i bakgrunden bakom marmorstatyn av revolutionären och filosofen José Martí (på bilden under). Statyn liksom bågen ligger i parken Parque José Martí. Där finns också platsen där staden grundades.


Teatro Tomás Terry är en av de vackra byggnaderna som kantar det centrala torget.

Palacio Azul (blåa palatset)!


Så när solen gick ner så körde vi tillbaka till hotellet. Blev en lång dagstur med både Trinidad och Cienfuegos men nog värt att göra!Kommentarer

  1. Blir ju lite sugen på att åka till Kuba efter alla inlägg jag läst här ;) Men vi har inte möjlighet att åka exakt nu, så kanske hinner läget där förändras en del innan vi kommer dit... Tack för alla rapporter och bilder!

    SvaraRadera
  2. Vilket himla vackert palats! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg