Hepoköngäs vattenfall - ett av Finlands största

 Hepoköngäs är ett av Finlands högsta fria vattenfall med sin fallhöjd på 24 meter. Det är också ett av de mest välbesökta vattenfallen i Finland. Varför? Troligen för att det är ganska lätt att ta sig hit! 600 meter, det är precis lagom långt för mina gnälliga barn att gå. Eller vill man bara ta sig till den övre plattformen, ja då behöver man bara gå 300 meter. Men jag rekommenderar nog att man tar sig ända ner om man på riktigt vill se fallet.
Ja vi är inga vandrare, det blir väldigt snabbt gnäll om man måste gå långt. Visst kan man tvinga dem att gå, men allt gnäll tar ju ner stämningen och humöret för t.o.m. den tuffaste vandraren. Men de här 600 metrarna så klarade de av trots regnet. Hepoköngäs är ett av Finlands högsta fria vattenfall och en populär sevärdhet. Också nu, en regnig septemberdag, så var här ganska mycket folk. 


Hepoköngäs är utmärkt med rött på kartan 


Fallhöjden på Hepoköngäs är 24 meter. Vattenfallet är speciellt ståtligt på våren och i början av sommaren under vårflödet. Men vi tyckte nog att det var helt ok nu på hösten också.Vid vattenfallet så kommer man först fram till en utsiktsplattformer, som man lätt når också med rullstol. Väldigt bra stig går det hit. Och här finns också en grillplats. Men i ärlighetens namn så ser man nog väldigt lite av fallet härifrån. Så kan man så skall man absolut gå den sista biten också. Stigen är nog lika bra längre fram också, men det kommer trappor. Det är 300 meter från parkeringsplatsen till den övre plattformen och 640 meter till den nedre plattformen. 

Kommentarer

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Vilket fint litet vattenfall <3 Något som man sällan tänker på att det faktiskt finns i Finland också..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, men några finns det ju ändå 🙂

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg