Säkerhet i husbilen


Idag kan man läsa på ÖT om hur enkelt det kan vara att bli rånade fast man själv är i bilen. Redan innan vi åkte iväg på vår första resa så läste vi en massa om hur man kan göra bilen säkrare mot tjuvar. Mycket att tänka på o mycket kan man påverka själv med hur man gör saker o ting!

- Brand- och gasalarm har vi förstås! Gasalarm fanns färdigt o att slå upp en brandvarnare i taket är ju inte så svårt. Brandsläckare måste ju enligt lagen finnas i bilen! En släckningsfilt o reflexväst har vi också.

- Ett inbyggt tjuvalarm skulle ju vara det optimala men nått sånt fanns inte i vår bil. Men gubben fixade ett eget system, som har fungerat jätte bra! Så öppnar nån vår dörr till bodelen så tjuter det nå förskräckligt! Försöker nån sig in på natten så fungerar ju detta bra (åtminstone jag vaknar) men om den är till nån nytta mitt på dagen på nån parkering vet man ju inte. Tvivlar stort på att nån utomstående skulle bry sig om vårt alarm börjar tjuta! Men på natten känns det tryggare att ha på o jag sätter alltid på det när vi campar på okänd plats (står vi vid villan så har vi ju inte alarma på). Fast gubben ibland skrattar o tycker att vissa är överförsiktiga!

- Förardörren är ju tydligen hur enkel som helst att öppna bara med en liten skruvmejsel, så till den använder vi en kedja. Vilken jag också spänner upp varje kväll!

- Ja o aldrig lämnar vi heller fram dator, gps eller annat värdefult. Inget får vara synligt i fönstren! Det viktigaste bär jag nog också med mig o lämnar aldrig i bilen!

- Till natten så täcker vi ju nog alla fönster, det gör man ju automatiskt ändå för annars sitter man ju som i skyltfönster. Men om vi lämnar bilen på nån parkering så är det nog bara bodelens fönster som vi täcker. Tänker att om rånarna redan kan se att det finns en tjock kedja mellan dörrarna så kanske de inte ens försöker bryta sönder låset. För man vill ju inte heller ha en förstörd dörr.

- Kör vi genom större städer så håller vi nog alltid alla dörrar låsta. Man vill ju inte plötsligt ha objudna gäster i bilen om man hamnar o stanna!

- Det är inte ofta som vi övernattar på andra platser än campingar eller övervakade ställplatser. Nån gång har vi sovit utanför campingar när vi kommit försent fram o inte mera kommit in. Då har det nog känts lite kusligt ibland. I hamnen i Calais i sommar var ett sånt tillfälle o när man senare fick höra att myndigheterna inte rekommenderar att man skall göra så pga emigranterna så är man nog bara glad att inget hände. Lugn natt var det sist o slutligen men vissa vakade nog nästan hela natten. Vågade inte somna! 
Så välj campingar, där är man oftast säkra!

- När vi stannar o handla så är det oftast bara en som springer in. Man har ju hört att de flesta blivit rånade just på parkeringen till nån affär. Men det är nog inte huvudorsaken till att största delen av familjen stannar i bilen när oftast jag handlar. Orsaken är enkelt bara det att de tycker att mathandlande är tråkigt! De stannar hellre i bilen o spelar!

- Att ha hund i bilen skall ju också hjälpa säger de. Vår hund ser dock inte så farlig ut så tror inte hon skulle vara till nån hjälp! Gammal o döv så skulle hon nog inte ens höra om nån bröt sig in i bilen!

 Men en stor schäfer sittande i framsätet skulle säkert vara skrämmande!


Så det finns mycket man kan göra för att förbättra säkerheten o oftast är det ju när man är oförsiktig som nått händer. Men nog blir man ju lite skraj när man läser om folk som blir nersövda i bilen. Men sånt inträffar ju inte så ofta, som tur är! Vi har rest nu fyra somrar runt omkring i Europa o hittills har vi klarat oss utan att bli rånade! Bara att hoppas att det fortsätter så bra!

Kommentarer

  1. Oj, vi får erkänna att ni nog har mer säkerhet i er bil än vi har! Vi har ändå skrivit ett inlägg om just detta, med sånt som vi brukar tänka på för att öka säkerheten: http://www.freedomtravel.se/2015/01/10-tips-for-att-slippa-inbrott-i-husbilen/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja när det gäller säkerheten så tycker nog gubben att jag överdriver ibland. Men så länge man har barnen med så vill man ju göra allt för att de skall vara säkra!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg