Testade ett par av Helsingfors julmarknader


Tuomaan joulumarkkinat på Senatstorget i Helsingfors är nog en av Finlands vackraste julmarknader. Och vad kan det annat bli när man har den vackra domkyrkan som bakgrund!
Vacker är ordet som jag först kom att tänka på när jag gick upp mot torget. Det första man ser är ju förstås den ståtliga vita domkyrkan som lyser upp hela torget. 
Sen kommer man närmare och ser den fina granen och de små vita marknads kojorna och alla lamporna och förstås den traditionella karusellen. 
För att få en bättre bild behöver man förstås traska upp till domkyrkan.
Med de vackra gamla husen och spårvagnarna som bakgrund så är det ju bara vackert!

"Tomasmarknaden är det äldsta och vackraste jultorget som ordnas utomhus i Helsingfors. I de små stugorna på det stämningsfulla Senatstorget säljer hantverkarna själva personliga gåvor. Aktörerna på mattorget gläder besökarna med äkta vinterklassiker, såsom julgröt och blinier samt glögg. Tomasmarknadens hjärta utgörs av en gammaldags karusell som besökarna älskar. Välkommen och upplev julstämning!" med de orden marknadsför man torget.
Den andra marknaden som jag besökte var den vid Havis Amanda statyn vid salutorget, Mantanmarkkinat.
Perfekt att spana in båda för de ligger ju bara ett stenkast ifrån varandra. 
Mantanmarkkinat är öppen varje dag fram till 8.1.2020 medan Tuomaanmarkkinat är stängt på måndagar och stänger helt redan 22.12.2019.
Efter ett par timmars traskande i ett julpyntat Helsingfors så var man lagom frusen och då passade det bra att krypa ner under täcket och se nån mysig julfilm. Det blev hela två stycken för mig.


Kommentarer

Populära inlägg