TBT- Chichén Itzá


Nästa ThrowBack Thursday är från vår otroliga Mexico resa för snart 9 år sen!
Chichen Itza, mayastaden på Yucatanhalvön, hör självklart till UNESCOS världsarvlista! Ett besök hit är ett absolut måste om man befinner sig i trakterna!


Chichen Itza är en av de största mayastäderna och härifrån kommer många av folkets myter! Staden ligger 190 km från Cancun och upptogs år 2007 till ett av världens nya sju underverk. Chichén Itzá var ett ekonomiskt, politiskt, religiöst och militäriskt centrum för hela den sydöstra delen av Mesoamerika mellan år 600 och 1250. Från år 600 till 900-talet, den så kallade klassiska mayanska tiden, var staden av stor betydelse, tills den någon gång under 900-talet invaderades av itzá-folket. Under stadens storhetstid räknar man med att det bodde omkring 50 000 invånare här. 

El Castillo (på bilden under), är den mest kända och den största pyramiden i Chichén Itzá. Den byggdes som en sorts maya-kalender. Trappstegen upp till toppen är 365 stycken, de representerar antalet dagar på ett år. För att nå toppen som är cirka 30 meter hög, måste man dessutom passera­ nio terrasser som representerar de nio olika himlavärldarna inom maya­folkets gudatro. 



 
Fler än en miljon turister kommer varje år till Chichen Itza. Guidade turer leder oss mellan de många templen och pyramiderna, till badanläggningen, till de många grottorna och till observatoriet med den ovanliga runda byggnaden överst på plattformarna. Dess dörrar och fönster verkar inrättade för astronomiska studier. Ett besök vid Cenote Salgrado hör också till, 60 meter i diameter, med vattenytan 27 meter ner i djupet. Dit vandrade det gamla Mayafolkets pilgrimer för att offra under torrtider. Från alla turiststäder längs kusten ordnas det dagsturer hit. Så också från Playa del Carmen där vi bodde. Men räkna med en mycket lång dag för den här turen.




Här i Chichén Itzá finns en stor bollplan, Juego de Pelota, 166 m lång och 68 m bred. Två lag spelade mot varandra och försökte få bollen genom de ringar som sitter högt upp på murarna som omsluter bollplanen. Bollspelet kallades pok ta pok. Strax utanför arenan finns Tzompantli, en mur med dödskallar som representerar de offrade spelarna. Så här ville man verkligen inte vinna, eller på den tiden var det ju en ära att bli offrad så kanske man ville vinna! För man tror nämligen att det var det vinnande lagets lagkapten som offrades!




Vid Chichen Itza finns några naturliga, brunnslika hål, cenoter. Dessa vattenkällor har i tiderna lockat bebyggarna till denna plats. Enligt gamla berättelser dyrkades mayafolkets regngud vid cenoterna – bland annat med människooffer som kastades ner i djupet. Intressant o lite skrämmande plats när man tänker på dess historia. Men idag är stället mera som en simbassäng för turister. Vi tyckte dock att vi klarade oss utan ett dopp här!


Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg